Over Bandy

Bandy in het kort

In het kort leggen we je graag uit wat bandy is.

Bandy is een balsport die op het ijs wordt gespeeld en is de voorloper van het ijshockey en veldhockey. Snelheid, techniek en behendigheid staan voorop en er is veel minder fysiek contact dan bij ijshockey.
Bandy wordt gespeeld op een grote ijsvloer van 90 tot 110 meter lang, en 45 tot 65 meter breed. Er wordt gespeeld met 2 teams van 11 spelers en een wedstrijd duurt 2 x 45 minuten. De goals zijn ongeveer zo groot als een veldhockey goal en het spel wordt gespeeld met een bal en sticks.
De sport wordt vooral gespeeld in het noorden van Europa en is populair in Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. Er zijn 32 landen waar officieel Bandy wordt gespeeld, zij zijn verenigd in de Federation of International Bandy, waarin ook Nederland vertegenwoordigd is (Bandy Bond Nederland).
In Nederland wordt Bandy op ijshockey banen gespeeld omdat er geen grote banen beschikbaar zijn, deze vorm van Bandy heet Rink Bandy.
In Engeland werd Bandy al in de zeventiende eeuw gespeeld. Dit hockeyspel vond oorspronkelijk plaats op harde stranden of ijsvlakten. In december 1890 bracht Pim Mulier, de vader van de voetbalsport in Nederland, een bezoek aan Engeland en zag hier sporters het Bandyspel beoefenen. Enthousiast kwam hij terug in zijn woonplaats Haarlem en introduceerde Bandy in Nederland.
In Nederland zijn momenteel een aantal Bandy verenigingen actief, al dan niet onderdeel van een hockeyclub. Nijmegen heeft de grootste zelfstandige Bandy vereniging met ruim 70 leden variërend in leeftijd van 10 jaar tot 60+. Ook Eindhoven heeft een zelfstandige Bandy vereniging en er wordt verder nog Bandy gespeeld in Amsterdam, Haarlem, Breda en Utrecht.
Het Nederlandse Bandy-elftal doet jaarlijks mee aan het WK bandy. Hun grootste succes is het wereldkampioenschap in de B-Poule in 2018.

Historie van Bandy

Zoals je misschien weet is bandy een heel oude sport in Nederland en ontstond het bijvoorbeeld ver voor het ijshockey. Arnout Janmaat heeft een artikel geschreven over met name de oudste historie van bandy in Nederland.

De auteur, Arnout Janmaat (1980), studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Mede door gebruik te maken van de digitale krantenarchieven van de Koninklijke Bibliotheek is het mogelijk gebleken veel versnipperde delen van het bandy erfgoed te traceren, te ordenen en uiteindelijk in dit artikel te verwerken.

De bond dankt bij deze Arnout Janmaat voor het verrichte werk. Tevens bedanken wij de initiatiefnemer voor dit artikel, Gijs de Jong.

120 jaar bandygeschiedenis in Nederland

De oudste bandy (en hockey) club van Nederland is de welbekende Amsterdamse Hockey & Bandy Club (AH&BC). In 2017 zal de AH&BC haar 125-jarig bestaan vieren. Zie voor verdere info haar website.