Uitrusting

Voordat je begint

Als je Bandy wilt spelen, is een veilige uitrusting verplicht. Bandy speel je op hoge snelheid op ijs, dus onvermijdelijk dat je elkaar soms raakt. Daarnaast wordt er met een harde bal gespeeld en heeft iedere speler een stick. Er kan dus genoeg gebeuren. Bandy Vereniging Nijmegen hanteert daarom de internationale Bandy regels.

Ben je beginnend Bandy speler, dan kun je de spullen van onze vereniging zolang lenen. Veel spelers stappen daarna snel over naar eigen materiaal om het speelcomfort te verhogen.

Op deze pagina vind je een overzicht van de spullen die je nodig hebt.

Helm

Een van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting is een helm. Een goede helm beschermt je gezicht tegen de bal, een stick of ander ongewenste zaken. 

In Nederland hanteren we: 

  1. Een helm is VERPLICHT!
  2. Een helm mag niet ouder zijn dan 8 jaar. 
  3. Spelers onder 18 jaar dienen een gezichtsrek te dragen.
  4. Spelers geboren na XX mogen een half masker dragen (vizier). Daarbij is het verplicht een bitje OF een kinnenbak.
  5. Spelers geboren voor 1975 mogen zonder masker spelen. Daarbij is het verplicht een bitje OF een kinnenbak.

Een goede helm kost rond de € 120 euro.

 

Bandy Vereniging Nijmegen hanteert een zwarte helm als clubrichtlijnen. 

Bandy stick

Erg handig en belangrijk bij Bandy is je stick. Het is dan ook het meest besproken onderwerp van je totale uitrusting. De lengte, de curve, het materiaal of wel of geen tape. 

De lengte van een stick is meestal wel gelijk bij de aanschaf. Wel wordt deze korter gemaakt naar wens. Sommige spelers hebben een iets kortere stick om dieper door de knieen te kunnen. Andere hebben de voorkeur aan een langere stick met meer bereik. De algemene regel is dat een stick in stand (zie hieronder de afbeeldingen) net iets boven je heup moet komen. 

Officiëel speel je Bandy met een “platte” stick. Daarmee bedoelen we niet de curve zoals afgebeeld, maar plat zodat hij gelijk loopt met de steel. Bij ijshockey speelt met namelijk wel met een curve in de stick. Dit is in de Nederlandse competitie verboden. 
Wel mag er verschil zitten in de bocht van de stick. Standaard is bocht 3 (zoals afgebeeld). 

Een belangrijk onderdeel bij de aanschaf is het materiaal. We adviseren beginnende spelers met een houten stick (rechts) te spelen. Dit geeft meer balgevoel. Ben je een gevorderde speler, dan heb je vaak iets meer kracht en kun je de overstap maken naar een carbon stick. Deze zijn een stuk lichter, dus wendbaarder. 

Houten sticks kunnen worden gekocht bij de vereniging.

Schaatsen

Zonder schaatsen geen Bandy! 

Zoals bij veel onderdelen van je uitrusting heeft iedere speler ook bij schaatsen zijn eigen voorkeur. En uiteraard zit aan ieder model een prijskaartje, naar mate de kwaliteit en zitcomfort. 

Er zit echter een verschil in schaatsen, zo hebben spelers Bandy schaatsen (links), terwijl andere spelers IJshockeyschaatsen (rechts) gebruiken. 

Bandyschaatsen hebben een langere ijzers, waardoor je meer snelheid kunt maken, wat vooral op de grote banen belangrijk is. Daarnaast hebben ze geen bescherming aan de achterzijde, waardoor je langere halen kunt maken. Alles gemaakt voor snelheid dus. 
IJshockeyschaatsen hebben meer rondere ijzers. Het voordeel hiervan is dat je makkelijker bochten kunt maken. Door de hoge achterzijde is je hiel bescherming voor de puck of bal. 

Het grootste prijsverschil zit in het gewicht, het zitcomfort aan de binnenzijde en de stevigheid van de schoen. We raden iedereen aan om schaatsen te passen in een winkel. 

Bij het spelen van Bandy zijn alle andere soorten schaatsen verboden. 

Bandy schaatsen

IJshockeyschaatsen

Beenkappen en elleboogbescherming

Beenkappen beschermen je benen en knieen tegen vallen of inkomende opjecten zoals een stick of bal. 

De pasvorm van beenkappen worden bepaald in lengte. Beginnen bij de knie, naar de voet. Zorg voor de juiste lengte voor voldoende bescherming. 

Beenkappen

Elleboogbeschermers beschermen je ellebogen voornamelijk tegen het harde ijs of de boarding. Er zijn verschillende soorten elleboogbeschermers, sommige zijn van hard kunststof, terwijl anderen meer op een kussen lijkt.

Zorg dat elleboogbescherming niet te strak zit.

Elleboogbeschermers

Bandybroek
Een officiële Bandy broek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de bescherming en daaroverheen gaat de buitenbroek. Omdat er niet veel winkels in Nederland zijn waar je dit kunt kopen, gebruiken spelers in het begin ook wel een ijshockeybroek. Het voordeel van een Bandy broek is echter dat je veel wendbaarder bent.

Bandy Vereniging Nijmegen hanteert een zwarte buitenbroek als clubrichtlijnen. 

Bandy beschermbroek

Bandy buitenbroek

Handschoenen

Handschoenen zijn er in veel soorten en maten. Iedere speler heeft zijn eigen voorkeur. Het verschil bij handschoenen zit voornamelijk in de dikte, de stevigheid en het zitcomfort. Bandy Handschoenen zijn minder stijf dan ijshockeyhandschoenen. De reden hiervoor is dat bij Bandy fysiek contact niet is teogestaan. 

Clubshirts
Thuisshirt

Als lid van Bandy Vereniging Nijmegen krijg je eenmalig een shirt van de vereniging. Je kunt dit shirt laten voorzien van een nummer, als dat nummer nog beschikbaar is. Het shirt wordt besteld in jouw maat. 

De bestellingen van materialen worden minimaal 1 keer per jaar gedaan.

Ben je toe aan een nieuw shirt, omdat hij niet meer past of kapot is, dan zijn de kosten voor de speler, welke € 40 euro bedragen. 

Uitshirt

Als speler van BVN heb je de mogelijkheid om ook een uitshirt te bestellen. Deze zijn soms handig bij wedstijden. Uiteraard krijg je hetzelfde nummer als je thuisshirt. 

De kosten voor het uitshirt zijn altijd voor de speler zelf en bedragen € 40 euro per shirt. 

Vind je het niet nodig om een uitshirt te bestellen, dan kun je bij uitwedstrijden een uitshirt van de vereniging lenen. 

Nekband en Tok
Nekband

Een nekband is per 01-01-2024 VERPLICHT! Dit geldt voor wedstrijden maar ook voor trainingen. Er zijn verschillende nekbanden te koop, met allemaal hun eigen prijs en kwaliteit. 

Tok

Wij raden alle spelers aan een tok te dragen, ter bescherming van je geslachtsdelen. Er zijn zowel mannen als vrouwen toks te koop. Ook zijn er broekjes te koop of zit het in de beschermbroek. 

Overige accessoires

Iedere speler heeft zijn eigen voorkeuren en wensen. Sommige spelers tapen hun stick, terwijl andere de voorkeur geven aan een schone stick.
Of het nu gaat over schaatsen, helm, broek of handschoenen, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. In het begin kun je prima materiaal lenen van de vereniging, echter weten we ook dat het niet het modernste materiaal is. 

Als vereniging zijn we bezig om materialen van KOSA te importeren, dat scheelt veel zoekwerk. Heb je vragen over je uitrusting, informeer dan bij andere spelers en vorm vooral je eigen conclusie.