Bandy, Rink-Bandy en Short Bandy

Dat Bandy in Nederland nog flink aan de naamsbekendheid mag werken is voor veel Bandy-spelers wel duidelijk. We hebben immers allemaal wel de vraag “Wat is Bandy?” meerdere keren beantwoord. Tijd om daar wat verandering in aan te brengen.

Wie al wat langer Bandy speelt, weet dat het spel aanzienlijk groter en bekender is in de Scandinavische landen en de regio Rusland. Waar in Zweden en Rusland in zo’n beetje elke stad wel een Bandy baan ligt of een Bandy stadion staat en met maar liefst 35000 Bandy spelers wereldwijd, kan niemand ontkennen dat Bandy een grootse sport is. Het is dan ook de twee na grootste wintersport ter wereld. We kunnen wel stellen dat de naamsbekendheid in Nederland nog tegen valt.

Rink Bandy
In Nederland wordt er al zo’n 35 jaar Bandy gespeeld, met de variant die Rink Bandy wordt genoemd. Bij Rink Bandy wordt er gebruik wordt gemaakt van een ijshockeybaan. Dat maakte de sport al een stuk toegankelijker in Nederland. Steden als Amsterdam, Eindhoven, Leiden, Utrecht en Nijmegen hadden zo allemaal wel hun eigen clubje. Toch bleef de ontwikkeling van de sport achter.

Bandy nog onbekend
Het is eigenlijk niet heel gek dat Bandy in Nederland nog niet heel bekend is. De voornaamste reden is dat Bandy officieel wordt gespeeld op een ijsbaan zo groot als een voetbalveld. En waar in Scandinavië en Rusland de temperaturen in de winter vaker onder de nul liggen dan erboven, is het makkelijker om buiten een ijsbaan te creëren. Om in Nederland buiten een ijsbaan te realiseren kost veel energie, en zolang ijsbanen geen gebruik maken van restwarmte, is het realiseren van een grote ijsbaan gewoonweg nog te kostbaar.

Uiteraard zijn er ook andere redenen waarom de sport nog niet heel bekend is, denk hierbij aan dat tot voor kort Bandy materialen die in Nederland slecht verkrijgbaar waren en er nooit serieus gekeken is naar de promotie van de sport. Gelukkig zien we daarin positieve ontwikkelingen. Er is steeds meer interesse in de sport, materialen zijn beter beschikbaar en ook kunnen we sponsors steeds meer bieden.

Komst Short Bandy
Sinds 2024 is de FIB (Federation of International Bandy) aan het kijken naar een alternatieve vorm van Bandy, genaamd Short Bandy. Met als doel de sport toegankelijker maken in de zuidelijker liggende landen. Een variant die in de basis nog meer lijkt op regulier Bandy. Waar Rink Bandy nog wat ijshockey regeltjes kent, maakt Short Bandy het weer helemaal eigen. Grote goals, corners zoals bij hockey en een legio andere regeltjes maken de sport nog sneller en toegankelijker.

Als vereniging zijn we zeer enthousiast over deze variant. En ook Tilburg en Eindhoven zijn serieus aan het kijken naar de regels, om volgens seizoen ook Short Bandy te gaan spelen.
Momenteel is de competitie in Nederland verdeeld in twee divisies. Waarbij in de tweede divisie (2 teams uit Nijmegen, 1 team uit Tilburg en 1 team uit Eindhoven) nog Rink Bandy wordt gespeeld. In eerste divisie is sinds dit jaar wel Short Bandy geïntroduceerd. 4 teams uit Nijmegen experimenteren met Short Bandy, en wordt met groot enthousiasme ontvangen.

Tijd voor verandering
De Bandy wereld staat gelukkig niet stil. Zo is de FIB bezig om Bandy als introductiesport op de Olympische Winterspelen te krijgen. En dat gaat de goede kant op! Als tweede grootte wintersport zou dat niet heel vreemd zijn, en dat zou de sport een enorm boost kunnen geven.

In Nederland zijn we afgelopen jaren ook druk bezig om de sport te promoten. En we kunnen niet anders zeggen dan ook dat de goede kant op gaat. Het aantal spelende leden stijgt aanzienlijk en we zien een enorme potentie voor Bandy in Nederland. Nederland is tenslotte een schaats- en hockeyland, en laat dat nou samen de basis vormen voor Bandy. Bandy is voor jong en oud, voor heren en dames en kan op verschillende niveau’s gespeeld worden. Daarnaast staat Bandy voor snelheid, techniek, conditioneel en toegankelijk, wat natuurlijk past bij de sportieve Nederlander. Kansen genoeg voor groei!

Werk aan de winkel
We werken met veel vrijwilligers en professionals aan de promotie van Bandy. Maar er is werk aan de winkel en hulp is daarbij altijd welkom. Ben of ken jij een sales-tijger, marketingspecialist, techneut, sponsor, fotograaf, tekstschrijver of denk je op een andere manier jouw bijdrage te kunnen leveren aan de promotie van Bandy? Neem dan gerust eens contact op met ronald@bandynijmegen.nl. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden.

Delen mag natuurlijk ook!

Let’sPlayBandy!

Deel deze pagina:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp