Wat is Bandy?

Bandy is een balsport die op het ijs wordt gespeeld en is de voorloper van het ijshockey en veldhockey. Snelheid, techniek en behendigheid staan voorop en er is veel minder fysiek contact dan bij ijshockey.

Bandy wordt gespeeld op een grote ijsvloer van 90 tot 110 meter lang, en 45 tot 65 meter breed. Er wordt gespeeld met 2 teams van 11 spelers en een wedstrijd duurt 2 x 45 minuten. De goals zijn ongeveer zo groot als een veldhockey goal en het spel wordt gespeeld met een bal en sticks.

De sport wordt vooral gespeeld in het noorden van Europa en is populair in Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. Er zijn 32 landen waar officieel Bandy wordt gespeeld, zij zijn verenigd in de Federation of International Bandy, waarin ook Nederland vertegenwoordigd is (Bandy Bond Nederland).

In Nederland wordt Bandy op ijshockey banen gespeeld omdat er geen grote banen beschikbaar zijn, deze vorm van Bandy heet Rink Bandy.

In Engeland werd Bandy al in de zeventiende eeuw gespeeld. Dit hockeyspel vond oorspronkelijk plaats op harde stranden of ijsvlakten. In december 1890 bracht Pim Mulier, de vader van de voetbalsport in Nederland, een bezoek aan Engeland en zag hier sporters het Bandyspel beoefenen. Enthousiast kwam hij terug in zijn woonplaats Haarlem en introduceerde Bandy in Nederland.

In Nederland zijn momenteel een aantal Bandy verenigingen actief, al dan niet onderdeel van een hockeyclub. Nijmegen heeft de grootste zelfstandige Bandy vereniging met ruim 70 leden variërend in leeftijd van 10 jaar tot 60+. Ook Eindhoven heeft een zelfstandige Bandy vereniging en er wordt verder nog Bandy gespeeld in Amsterdam, Haarlem, Breda en Utrecht.

Het Nederlandse Bandy-elftal doet jaarlijks mee aan het WK bandy. Hun grootste succes is het wereldkampioenschap in de B-Poule in 2018.