Schaatstechniek, snelheid, behendigheid, scoren, respect, explosiviteit, fairplay, conditie, inzicht, passen, samenspel…

Bandy: een teamsport bij uitstek!

Bandy is een stoere balsport  voor jongens en meisjes/heren en dames  op ijs.  Schaatsen dus, en hard ook!

Het is de voorloper van ijshockey en sinds 1890 wordt Bandy in Nederland gespeeld. De naam Bandy of Bando -zoals de sport vroeger werd genoemd- komt van het Duitse woord Bandja dat  kromme stok betekent.

Bandy lijkt  nog het meest op gewoon hockey op ijs: spannend, razendsnel, geen bodychecks!

Hier is het een nogal onbekende sport, maar in Scandinavië en Rusland is het heel erg populair.

In Nederland spelen we alleen rinkbandy om de simpele reden dat we hier geen schaatsbanen hebben die groot genoeg zijn. Want het officiële Bandy wordt gespeeld op ijs ter grootte van een voetbalveld! Om toch ervaring op groot ijs op te kunnen doen, organiseert Bandy Vereniging Nijmegen af en toe uitwisselingen met Zweedse en Noorse clubs. Wij gaan daar op bezoek, zij komen bij ons.
Met rinkbandy  staan er 6 spelers op het ijs (5 veldspelers en een keeper) en het wordt gespeeld op een normale ijshockeybaan (rink).  De spelers schieten over het ijs, draaiend en kerend, elkaar ontwijkend, snel en explosief. Het spel switcht in no-time van verdediging naar aanval, omdat er geen gevaar is voor buitenspel en er gespeeld wordt met een keihard, bevroren balletje.